Veelgestelde vragen

· Werken aan de voorgevel: JA, je hebt vaak wel een vergunning nodig als het uitzicht van je straat verandert (bv. als je de gevel bepleistert en de kleur van de gevel verandert, nieuwe gevelbekleding, …). Het verkrijgen van een vergunning is meestal geen probleem.
· Werken aan de zij- of achtergevel: NEE, je hebt doorgaans geen vergunning nodig als er geen stabiliteitswerken nodig zijn (bv. een extra fundering leggen).
Let op, dit zijn slechts algemene richtlijnen. Of je effectief een vergunning nodig hebt of niet kan verschillen per gewest. Veel hangt ook af van het type gevelwerk dat je uitvoert.
TIP: doe altijd eerst navraag bij je gemeente. Vooraleer je start met de gevelwerken neem je altijd best contact op met je gemeente om na te gaan of een vergunning nodig is of niet. Ook een vakman kan je gericht advies geven rond een eventuele vergunning voor gevelwerken. Ontvang offertes op maat via onze offerteservice!

Tegen 2050 moet elke woning in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een nieuwbouw vandaag. Voor uw dak betekent dat een isolatie met een r-waarde van minstens 4m2K/h. in de muren is dit Umax = 0,24 W/m²K. Met E-board kom je met 14 cm op een U-waarde van 0,229 W/m²K. Hoe lager de U-waarde hoe beter.

Crepie:
· weinig duurzaam
· gevoelig voor stootschade
· niet te herstellen zonder kleurverschil
· zeer onderhoudsintensief
· weinig meerwaarde wegens beperkte duurzaamheid
· gevoelig aan zettingen – barstvorming
· Op lange termijn een duurdere investering
STEENSTRIPS
· Uiterst duurzaam
· Ongevoelig voor stootschade
· Te herstellen zonder kleurverschil
· Onderhoudsvriendelijk
· grote meerwaarde wegens hoge duurzaamheid – zeer lange levensduur
· Plaatsbesparend: steenstrips zijn slechts 2 cm dik.
· Hoeken beschikbaar voor plaatsing zonder visueel verschil met traditioneel metselwerk
· Diverse toepassingen: bruikbaar voor plafonds, overkragingen en speciale verbanden.
· Breed assortiment: zeer veel keuze in kleuren en afmetingen

E-Board zijn malgevormde ECO- EPSHR panelen die bestaan uit hoog performant isolatiemateriaal dat afgewerkt wordt met Vandersanden gevelsteenstrips. Het systeem heeft de volgende kenmerken en voordelen.

 • Isolatie en baksteen geïntegreerd op malgevormde ECO- EPSHR (deze platen zijn waterdicht door de productie met mallen en de hoge densiteit – Barrière 1)
 • Blijvende isolatiewaarde met λ = 0,031 W/mK
 • isolatiediktes van 40mm tot 300mm
 • Winddicht en 100% waterdicht met een uniek afvoersysteem naar de voorzijde. Haaklasverbindingen (tand en groef) (Barrière 2)
 • Zeer damp-open isolatiemateriaal (heel belangrijk – hoe meer dampopen hoe beter. XPS is zeer dampgesloten en dus minder geschikt.)
 • Druk- en vormvast dankzij malgevormde EPSHR  (harde isolatie dus sterk – zo sterk dat een netwapening niet nodig is.)
 • Geoptimaliseerde klikverbinding zorgt voor perfecte uitlijning en correcte plaatsing
 • Aangepaste lijm Lijm zorgt voor laatste barrière voor waterdichtheid (Barrière 3)
 • EPS is CFK-vrij en 100% recycleerbaar
 • Geen schimmelvorming, rotvrij
 • ATG – gekeurd systeem. Dit wil zeggen dat de ganse opbouw gecertificeerd en niet slechts één onderdeel.
 • Brandveilige SE-kwaliteit – Klasse B – S1D0 (beste brandklasse mogelijk bij gecombineerde materialen)

  · EPS Brandstroken zijn mogelijk.
 • Licht systeem. (slechts +/- 30kg/m2)

De platen zijn UV-bestendig en mogen dus gedurende langere tijd bloot hangen aan de gevel zonder afwerking. Wel opletten bij ramen met een binnenhoek kan er soms door de zon een zeer grote hitte zijn waardoor er lokaal best direct lijm wordt op gesmeerd.

Het E-board systeem is waterdicht tegen externe weersinvloeden en werd tot 2000 pascal getest. Opstijgend vocht is een ander probleem waar E-board geen effectieve oplossing biedt. Weetje, de hoogst gemeten Atmosferische druk in België was 1048,3 pascal (2020)

Traditioneel werken is zeker niet slecht. De reden dat E-board op de markt werd gebracht is net om een betere manier te hebben dan het traditionele. Wanneer men alles in rekening brengt is E-board vaak de beste keuze. Hierbij moet men wel rekening houden dat deze vergelijking enkel werkt wanneer men op de juiste manier de fundering versterkt en breder maakt alsook de nodige aandacht schenkt aan de Korbo Dragers en alle horizontale onderbrekingen correct afwerkt.
Wat al vaker voorvalt is dat men niet de juiste manier hanteert om de fundering te versterken en verbreden en de nieuwe gemetste muren beginnen te verzakken. Men moet minimum 20 cm breed bijgieten, en om de 30 cm een U wapening van boven naar beneden Chemisch verankerd aanbrengen + bijlegewapening in de langse richting. Dus je mag al minimum een halve meter alles weggraven om dat onderste U-deel te kunnen inboren. Ook moet je bestaande fubdering in zeer goede staat zijn om een goede verankering te bekomen. Dus het is mogelijk om traditioneel te gaan werken onder bepaalde omstandigheden maar naar prijs toe bij correcte uitvoering niet interessanter naar prijs toe.
Afbraak wordt bij ons ook heel vaak gedaan om dat we dan tot tegen de binnenmuur kunnen isoleren waardoor luchtlekken uitgesloten zijn. Verder zitten de ramen dan ongeveer even diep achter slag als vroeger.
In een traditionele opbouw is dit onmogelijk geworden. Dit omdat je voor het metsen van een muur met isolatie erachter minimaal 2cm spouw nodig hebt en de steen +- 10 cm breedt is, je kan ook voor een smallere variant gaan van 7 cm (eco -bricks) maar dan nog blijft het dikker dan het E-board systeem. Je blijft ook met een niet waterdicht systeem werken en horizontale onderbrekingen aan bijv. raam en deuropeningen moeten zeer aandachtig aangepakt worden.

Het is technisch niet mogelijk op bestaande spouwmuur vulling met isolatieparels of vlokken te gaan werken. Dit is geen draagkrachtige ondergrond om onze platen aan te verankeren. Je kan de isolatie wel in zakken steken en recycleren.
Op andere isolatie werken kan in bepaalde gevallen wel maar dan moeten we zeker zijn van de verlijmde basisplaat erachter.

Wat wel kan is dat er op de bestaande buitengevel wordt geïsoleerd die reeds werd opgevuld met spouwmuurisolatie. Dit is ook een oplossing indien er waterdoorslag is aangezien ons systeem geen water meer doorlaat.

Wij raden aan om de gevel af te breken omdat we dan tot tegen de binnenmuur kunnen isoleren waardoor luchtlekken uitgesloten zijn. Verder zitten de ramen dan ongeveer even diep achter slag als vroeger. Opgelet bij een volle muur is afbraak niet mogelijk.
Een volle muur kan je meestal herkennen dat er ook veel kopjes te zien zijn in de muren.

Indien u nog nieuwe ramen zou plaatsen raden wij aan om eerst de ramen te vervangen, dit zorgt ervoor dat wij minder aanpassingswerken moeten uitvoeren en vlot de afdichtingen tussen de ramen en de bestaande binnenmuur kunnen verzorgen.
Achteraf kan maar is iets moeilijker naar luchtdichting.

Baksteenstrips of ook gewone steenstrips genoemd zijn gebakken bakstenen waarvan steenstrips worden gezaagd, hierbij wordt de buitenste 2 cm van de klassieke baksteen gezaagd, deze bevat dezelfde eigenschappen als de normale bakstenen en ook hetzelfde uitzicht dus. Er zijn ook Eco-strips, hierbij wordt de baksteenstrip reeds al gevormd voor het bakken en hoeft er niet achteraf meer gezaagd worden. Er wordt veel minder grondstof gebruikt en er is ook amper afval. Steenstrips worden al zeer lang toegepast en hebben ondertussen hun duurzaamheid ruimschoots bewezen. Qua prijs is dit ook afhankelijk van formaat en fabrikant één van de duurdere afwerkingen.

Betonstrips worden gegoten in een mal en drogen uit van zichzelf, hierbij moeten dus geen ovens opgewarmd worden. Naast het ecologische is het ook een vrij duurzaam product die niet veel water opneemt en daardoor ook zeer geschikt om aan uw buitengevel te plaatsen. De grote voordelen zijn dat deze in veel kleuren beschikbaar zijn, ook mogelijkheid om op rall kleur te gaan werken en ze van prijs iets lager zitten dan de gebakken steenstrips. Dit uit zich vooral in de prijzen van de lang formaat steenstrips waarbij de betonstrips een stuk goedkoper zijn dan de klassieke versie.

Minerale strips zijn een goed alternatief geworden die niet alleen naar prijs, maar ook naar ecologie een interessante keuze zijn. De minerale strips kunnen enkelzijdig verlijmd worden op isolatiesystemen. Het is zeer licht en ze worden niet gebakken maar gedroogd op 60 °C.  De strips vallen ook binnen brandklasse A. Ze worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zijn dus duurzaam. Ze zijn kleurvast en mede daardoor onderhoudsarm. Wij zijn een premium plaatser van Cantillana Facade Solutions en hebben reeds heel wat projecten hiermee uitgevoerd.

De gekende witte vervuilingen op vaak donkere bakstenen komt nu en dan eens voor bij klassiek en verlijmd metselwerk. Dit is meestal te wijten aan geen of gebrekkige afdekking tijdens het bouwproces, muren worden na het metselen best afgedekt tegen de regen om de mortel voldoende zijn eerste uitharding te laten doen.  Een tweede mogelijke oorzaak is het gebruik van het vele water bij het maken van de mortel. Dit zorgt dat er in de gevel zo veel water ophoopt met soms ook zouten daarin die de uitbloeiïngen veroorzaakt. Bij steenstrips gebruiken we slechts 5 liter water per 25 kg lijmpoeder waarmee we meerdere m² verlijming uitvoeren. Niet alleen daardoor is het veel minder risicovol, ook de bakstenen van Vandersanden zijn reeds behandeld met waterafstotende producten om deze uitbloeiïngen tegen te gaan. Tot op heden hebben wij dit nog niet ervaren in onze projecten.

In de vele jaren tijd dat we reeds deze uitvoering doen op E-board hebben we nog geen enkele problemen gehad met vervuiling tussen de voegen. Net zoals bij traditioneel metselwerk is een plintzone altijd iets gevoeliger naar vervuiling wegens contact met de grond die soms wat langer nat is en daardoor de onderste lagen wat langer nat blijven en sneller vervuilen.

 • gewenste isolatiedikte zie informatie over isolatiedikte
 • keuze van steen (kleur/naam) zie websites
 • met voeg of zonder voeg (verlijmd uitzicht)
 • zijn er plannen? zie zelfgemaakt plannen indien je niet beschikt over plannen. Het is belangrijk dat we alle afmetingen hebben. Zowel de hoogte als de breedtes van ramen en deuren.
 • hebt u foto’s van de bestaande toestand? belangrijk dat we foto’s hebben om de bestaande toestand in de schatten
 • wenst u de huidige buitengevel af te breken of niet. let op dit kan niet wanneer het over een volle muur gaat
 • worden er nieuwe ramen geplaatst? wanneer de ramen blijven zitten moeten wij aanpassingswerken uitvoeren

Elektriciteitskabels mogen niet ingewerkt worden, hieraan moeten de mensen van Fluvius steeds kunnen werken. Kabels van internetproviders vragen om bij een gevelrenovatie een buis te voorzien van minimaal diameter 40mm zodat indien de oude kabel die wel mag ingewerkt worden, dient te worden vervangen, via de nieuwe buis kan worden geplaatst.

Steenstrips geven een grote vrijheid van verbanden. Hierbij kan je zeer leuke zaken gaan doen die met traditionele methodes zeer moeilijk uit te voeren zijn, denk maar aan plafonds. Als ontwerper heb je veel meer vrijheid in je creatie. Voor professionelen zijn er tal van voordelen voor elk project.

Met ons systeem kan je een stuk slanker en bovenal lichter ggaan bouwen dan traditioneel zonder aan kwaliteit in te boeten. Met de huidige isolatienormen moet men al heel brede muren gaan maken die vaak nadelig zijn voor het ontwerp. Bij hoogbouw is het systeem bijzonder interessant mede door zijn gewicht. In hoogbouw kan je door het lichte gewicht in alles besparen van dragende onderdelen en zijn de dure geveldragers overbodig. De plaats besparing zorgt ervoor dat je op eenzelfde bouwperceel meer verkoopbare bruikbare m² hebt. Op 100m² scheelt dit vaak een 4 m² wat een mooie berging is. Bovenal is het een eenvoudige wandopbouw die weinig risico’s inhoud in de detaillering, daarmee bedoelen we dat bij een spouwmuur alle detailleringen aan ramen van vochtwerende membramen uiterst precair zijn want bij de minste fout krijgt men regendoorslag binnen.

Mabrick werd opgericht in 2014 maar de ervaring gaat al tot 1983 terug, deze werf in Zulte is nog steeds te bezichtigen. Wij hebben dus een jarenlange knowhow opgebouwd en zijn ook zeer gespecialiseerd in dit vak. U zal zien dat wij uitsluitend met steenstrips en de aanpassingswerken daar rond aan de slag gaan. Hierdoor krijgt u steeds ervaren mensen op de werkvloer die hun vak door en door kennen en geen 1001 stielen door elkaar moeten gaan uitvoeren. Hierin zijn wij Uniek. Ook onze leveranciers zijn hier bijzonder trots op en stellen ons graag voorop als Premium Partner van hun merk. Zij beseffen immers dat het beter is dat hun producten vakkundig worden geplaatst en dit alleen maar leidt tot betere resultaten en bijgevolg stijgende verkoop. Onze oprichter Matthieu is gestart in de traditionele ruwbouw en heeft zo de verschuiving gemaakt naar de gevelbouw, bijgevolg geen gevelpleister bedrijf die plots ook steenstrips begint aan te bieden.

Op heden bestaan onze klanten vooral uit professionelen die kiezen voor onze aanpak en kwaliteit. We kunnen kort op de bal spelen, werken vakkundig en correct zonder veel extra’s. Wij hebben ook veel zaken uniek aan de steenstrips op stock waardoor we voor hen naast onze vlotte bereikbaarheid en hoge betrouwbaarheid een ideale keuze zijn. Onze prijzen zijn gebaseerd op berekeningen en nacalculatie.  Wie grote prijsverschillen merkt tussen offertes van ons en die van concullega’s mag zich terecht kritisch vragen stellen. Ook particulieren met zin voor meerwaarde vinden gemakkelijk de weg tot bij ons.

Kortom, kwaliteit met service aan de juiste prijs.